Pages

Like Us Facebook

ARDF 5/4/2009 Pusat Ko-Q Kuala Lumpur

Salam,

Salam kontek perdana buat rakan2 ham serta sahabat2 ku... lama jugak aku tak posting nie.. Malam nie aku sanggup bersengkang mata menulis sedikit pengalaman aku di Kuala Lumpur mengikuti ARDF peringkat kebangsaan.. Suatu benda lagho aku.. hehe... xdk benda yg aku buat selain lagho..

ARDF- maksudnya, Amateur Radio Directional Finding.. bahawa melayu nya korang bleh tafsir sendir, senang jer tuh, tapi aku tak tau.. kebolehan korang melebihi kelebihan aku.. aku main bende lagho jer.. bak2 kata rakan yg tak tahu nie.. benda xberfaedah lah nie.. sorry ek.. tapi aku rasa cam bagus.. cuma xsebagus yg kalian punya aktiviti.. hehe...

Aku g KL bersama dgn rumate aku, PENYU.. menumpang lecture 7000 bagi penjimatan tahap maksimum. hehe.. klo nk kuar duit sendiri, mau kusut gak.. apa2 pun.. che mie menunggu di KL.. ada gak teman yg sanggup membantu... TQ che Mie kudud... long time did't call kudud.. hehe..

Competition nie dibuat di Tasik Titiwangsa Kuala Lumpur peringkat kebangsaan... Antara peserta yg sempat aku berborak, Kelab Pradas, Kelab NAZA Kia, Kelab ViVa. Kelab Adtec Kulim, geng Melaka, Muar, Pahang dan Nagori Sambilan.. hehe.. ramai, cuma sembang gitu2 jer.. xder amek no contact.. laen kali kena amek kot.. hehe.. http://v17ardf2009.blogspot.com/


Sijil Penyertaan

haha.. acara ini adalah acara menangkap musang berjanggut. hehe.. dalam kata laen, mencari tranmitter.. Transmitter sebanyak 5 buah di letakkan berselerak di serata Taman Tasik Titiwangsa.. Maka aku dan penyu berpasukan mencari musang neh... Musang nie mengeluarkan bunyi "Mos Code" yang setiap satunya mengeluarkan bunyi yg berbeza2.. so, dengan bunyi kita boleh membezakan musang pertama atau kedua dan berikutnya.. hehe.. macam nk bezakan jantan atau betina la cam tue.. bunyi dia mesti laen.. hehe

Nak cari musang pun kena ada device dia jugak, xbleh main serkap ja.. hehe.. kita kena ada receiver utk mengenal pasti musang tu dimana juga antenna utk nk receive bunyi musang tue.. hehe.. cam kelakar.. tapi best... aku plak suka pelik2... hehe...

antenna yagi uda serta receiver Ft- 60r

Yang bawah nie, brother dari Kelab Naza Kuala Lumpur.. antenna dia mmg mantap , cantik siot.. macam eklusif gitu... nnti aku nk blajar ngan dia cam mana nk wat cantek2... Kat antenna dia ada slot letak handy, xla mcm aku kena pegang setiap masa.. Dia ada letak kompas lagi.. paling mantap ada attuenator.. iaitu "perosot freq" suatu device yg amat penting dalam permainan ini.

Kami berjaya habis kan dalam masa 2 jam 25 minit dari 3 jam.. hehe... suatu masa yg agak lama.. bila sampai ke garisan penamat, dh ramai yg sampai.. rupanya aku nie dh tersgt lewat... sedih aku.... Cube korang bayangkan berlari2 sekitar taman tasik titiwangsa selama 2 jam lebih.. pergh.. kurus rasanya.. hehe.. tapi atas semangat penyu yg masih bertenaga, aku teruskan usaha dan lebuh bersemangat.. hehe.. seb baik ada penyu.. dia yg banyak jumpe musang tuh.. seb baik musang tue tak der refflect.. klo tidak, susah gak nk tangkap.. hehe..

Acara berikutnya adalah acara Slalom.. kami tak join acara nie.. sbb mcm susah.. hehe.. Acara yang memerlukan ketelitian serta peralatan/device yg bagus.. device pun HOMEMADE tau.. antenna semestinya HOMEMADE.. hehe...

Slalom nie adalah acara utk mengenal pasti antenna yg aktif atau yg sedang memancar... Seperti gambar dibawah, antenna pada kedudukan A, B, C dan D. Peserta perlu mencari antenna yg sedang aktif, dan hanya satu antenna aktif pada satu2 masa... dengan kepakaran serta teknologi yg dibuat sendiri, ramai yg mendapat kedudukan seri dan memerlukan saringan... haha.. best nih.. tapi aku tidak punyai kelengkapan yg sepatutnya.. maka laen kali harap bertemu lagi..


brother nie mmg power.. antenna rabit jer dia modify.. jadikan array and create element..



Disamping tu ada jugak pamaran APRS, aku ada post mengenai APRS.. nie antara kawasan Command Center kat situ.. Mmg aku adore gila ngan device depa nie.. geram ja.. sabaq2... radio unit jer yg dibeli dan juga laptop.. yg lain kebanyakan adalah HOMEMADE.. mmg power depa nie.. Kebanyakan yg power2 adalah dari MARTs... otai2 nie... kena p blajaq ngan depa..

HF radio unit - HF adalah freq world wide.. propogation around the world.. device yg mampu menghantar audio mengelilingi dunia..

mat saleh nie tgh communicate ngan org China kot... klo tak silap aku la..


APRS sytem - latop hanya utk melihat APRS yg aktif. Laptop bersambung kpd wifi internet. Device dibelakang laptop adalah digipeter dan seangkatan dgn nya.. Jika anda bukan website ini http://aprs.fi/ korang bleh lihat mobile, base station serta portable station yg aktif diserata dunia.. Semasa acara Fox Hunting(acara cari musang), device yang kami cari telah pun aktif di web tersebut.. jika ada antara kami yg monitor website map tue, pasti ada.. Ia seperti teknologi GPS. Device(musang tersebut) di hubungkan dengan repeater Genting Highland.. Maka sesiapa yg punyai internet boleh melihat dimana musang tersebut berada(exact location). Ini utk mengelakkan device tersebut daripada dicuri oleh pihak yg tak bertanggungjawab.. Klo sapa p curi mmg sakit la.. klo kena curi. mmg bleh monitor sampai umah dia.. haha...

Interface utk salah satu beacon



trofi aku dan penyu yg tak seberapa...

p/s : semasa pertandinga tue, aku mmg tak bleh pakai h/p so, xder lah gambar yg bleh di snap... mungkin pihak penganjur akan posting pada website mereka.. http://v17ardf2009.blogspot.com/


2 comments:

  muhammad najib hussin

April 9, 2009 at 4:48 PM

Salam...
bro, mintak penyu sms aku a.s.a.p
9W2SLK
017-7000756...
tahniah utk team UTM...
aku blk jb, aku cari korg...
slalu la lepak 9M2RGP...
hehehe

  ~ PiDOT ~

April 9, 2009 at 8:33 PM

okeh... roger n out...

Sign by Danasoft - Get Your Free Sign

FEEDJIT Live Traffic Feed